Уникална разновидност на популярното в България дърво черница е на път да превърне най-малкото село в община Струмяни – село Велющец, в световна знаменитост. Става въпрос за няколко дървета, част от които саморасляци, от които годините и местният климат направили истински здравословни бомби. 

Местните в района от десетилетия знаели, че плодовете на дърветата им правят чудеса при афти в устата и респираторни заболявания, но не предполагали, че сокът им може да възстановява и зрението.
 

За пръв път преди няколко години върху силните лечебни свойства на местните черници внимание обърнал известният благоевградски педиатър д-р Кирил Султов, който един ден се появил в селото с две кофи и както си бил с бяла риза, се покатерил върху най-голямото дърво и започнал да го пълни с черници. Лекарят разказал на селяните, че ще ползва плодовете за малките си пациентчета, защото те действат като най-силния антибиотик при заболяване на горните дихателни пътища, възпалени сливици, ангина.

Малко по-късно пък местната ветеринарка д-р Иванова разкрила, че сокът от черницата прави чудеса при домашните животни, които много често си набождат очите, докато пасат. С по една капка на ден сок от черницата за няколко дни оздравява напълно окото и животното не губи зрението си, обобщила д-р Иванова резултата от многобройните експерименти, които направила през годините, пише struma.bg.

Две сестри от село Слокощица наследиха къща от покойната си майка и се случи природен феномен, който шашна всички (СНИМКА) 

Със задачата да проучи свойствата на местните черници тогава се заел общественикът Борис Цомпов от Струмяни. Силна поддръжка той намерил в лицето на бившия зам. министър на икономиката Трифонов, който видял в черниците на с. Велющец златен шанс за търговия. Един ден той се обадил на Цомпов с уверението, че австрийци проявяват голям интерес към плодовете и се интересуват колко тона може да им достави струмянишкото село. Цомпов бързо го свалил на земята с информацията, че продукцията на дръвчетата е много далеч от тонове като мерна единица и по-скоро може да се говори за няколко десетки килограми.

Следващата оферта за уникалния велющенски плод пък дошла от парламентарния сътрудник на врачанския депутат Румен Георгиев – Жечко Йорданов, който го съветва в областта на околната среда и земеделието. Според Йорданов на първо време може да се стартира с влагането на сок от велющенската черница в мляко и това може лесно да се уреди с български производител на плодово-млечни напитки.

Самият Цомпов се поинтересувал в Института по земеделие в Кюстендил дали са запознати с велющенската разновидност на черницата, но получил отрицателен отговор. Учените обаче го посъветвали как да отгледа още дървета от самородния сорт – с присадка от лечебните дървета върху бяла черница.

„Още от дете знам за лечебните свойства на тези дървета, защото бабите ни лекуваха с тях кашлиците”, спомни си и кметът на Струмяни Емил Илиев. Според него в селцето, което днес има само 3-ма жители, черниците се появили още преди Освобождението и оттогава досега благодарение на сухия и топъл климат, а може би и заради почвата, придобили уникалните си лечебни свойства.
 

Качествата на черницата всъщност са били познати още по времето на древните гърци. В естествени условия дървото от семейство Черничеви /Moraseae/ расте в Япония, Индия и Китай. Предполага се, че е пренесено в нашата страна от Армения през Турция. Устойчиво е към засушаване и вирее върху дренирани глинести почви.

Лечебните свойства на листата и плода намират приложение в народната медицина на много страни. Китайските легенди разкриват, че черничевите плодове са ключът към дълголетието. Всъщност най-древни предания за лечебната им сила гласят, че плодът може да върне зрението на слепец, какъвто е и случаят с велющенските дръвчета.

От ХVІ век почти всички части на черната черница намират приложение в медицината – кората се прилага при зъбобол, листата – при ухапвания от змии, а плодовете са за лечение на възпаления и спиране на кървенето. В Китай кората от корените се използва в борбата с диабет, с половата импотентност и бъбречната недостатъчност.

Доказано е, че черниците са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамин С, витамин К, фибри и др. Високата концентрация на антиоксиданта ресвератрол забавя процеса на стареене. Черниците понижават нивата на кръвната захар и на холестерола, предотвратяват язвата, влияят лечебно при бактериално, вирусно или причинено от паразити стомашно разстройство. Танините в черничевите листа действат заздравяващо върху устната лигавица, предотвратяват образуване на афти, развитието на кариеси, гингивит, както и болки в гърлото. Черниците помагат и при акне и екзема, и дори при рак.