Ромски медиатор е бил набит от своите в кв.“Тракцията“ заради опит да ги измами.

Мъжът обявил пред хората от квартала, че е представител на БЧК и ако искат да получат хранителен пакет като помощ, трябва да платят такса. Той поискал от всяко семейство по 5 лв., за да бъде включено в списъка.

Тъй като много от жителите на „Тракцията“ редовно ползват помощта на БЧК, се усъмнили в думите му. Бърза проверка от тяхна страна установила, че такава такса не съществува. Последвала и физическа саморазправа с въпросния медиатор, след което разгневените хора извикали и полиция, информира Русе Медиа.

От БЧК-Русе никога не събирали пари от нуждаещите се, на които помагат.


Днес организацията започна поредното раздаване на хранителни продукти, които са осигурени от дарител.

Става дума за около 100 пакета, които се дават на социално слаби, включени в списъците.

За да се избегне струпване на хора, от БЧК предварително се обаждат по телефона и изготвят график с ден и час на всеки, който е предвиден да получи хранителен пакет с олио, захар, ориз, леща, брашно, макарони, русенско варено, вафли и предпазни маски. Раздаването ще продължи и утре.

За изминалата седмица в цялата Русенска област са били раздадени близо 500 пакета, оформени от дарения на фирми и от помощи, предоставени от Община Русе.

От БЧК отново апелират към хората да не се предоверяват на мними доброволци, които използват ситуацията с коронавируса с недобросъвестна или користна цел.