Бял джип “Порше Кайен” с бургаска регистрация застраши участници в движението, след като засече и буквално спря в лявата скоростна лента на автомагистрала “Тракия”.

Това показва запис от видеорегистратор, направен от потърпевшия шофьор, пише “Труд”. Името на човека се пази в редакцията на вестника. 

Инцидентът е станал на 14 януари 2020 г., около 10,35 сутринта в района на Вакарел при мъгла и хлъзгав път.

“Изпреварвах с около 100 км/ч камион с ремарке, който беше в средната лента. Зад мен присветваше с фарове и караше на 30 см от бронята ми белият джип, – разказа авторът на клипа. 

– Приключих с изпреварването, но не успях да се върна в средната лента, защото джипът ми мина отдясно и ме изпревари.

Когато застана пред мен, натисна спирачките и спря. Не рязко, спря постепенно, но до пълен покой и двамата останахме в най-лявата лента няколко секунди.

Пуснах аварийните и добре, че никой не се заби в нас при тази мъгла”, разказа гражданинът. 

Когато се прибрал в София, той веднага свалил клипа от видеорегистратора и го пратил в КАТ.

Написал трите си имена, адреса и телефона си и че е готов да свидетелства срещу хулигана, когото е заснел. “Никой не ме потърси повече от 3 седмици, затова го изпратих втори път.

Нямам представа дали този шофьор е намерен и дали ще бъде глобен, въпреки че номерът му се вижда ясно – А 3998 НА”, каза още потърпевшият. 

На видеорегистратора се вижда неговата скорост, както и координатите на мястото, където снима с точност до 30 метра.

“Купих си видеорегистратор преди 2 години за 260 паунда от Англия.

Развали се, но аз бях доволен от него и си купих същия, но вече за 90 паунда – цените бяха паднали 3 пъти.

Снимал съм и други ситуации, но тази беше най-опасната”, добави авторът на клипа.

От КАТ могат да издират и накажат нарушителя за опасно шофиране, но и нещо повече – могат да изпратят материалите на прокуратурата, която да прецени дали извършителят не трябва да носи и наказателна отговорност за пътно хулиганство.

По-късно стана ясно, че шофьорът вече е установен. Водачът на “Порше”-то, който е от Бургас, е санкциониран за неправилно изпреварване и неправилно спиране, от които е създадена непосредствена опасност за другите участници в движението. Всяко от двете му нарушения се наказва с глоба до 150 лв., но точният размер на санкцията ще бъде определен до месец.