За един ден в град Лом и близките села Добри дол, Сливата и Орсоя са раздадени безплатно 29 560 литра бутилирана минерална вода, съобщиха от общината в града.

Най-голяма част от водата е осигурена от Българския червен кръст - 9450 литра. От минерална вода "Ком" са изпратили безвъзмездно в бедстващия Лом 7200 литра вода. Общини от цялата страна също са се отзовали на искането на Лом за помощ и са изпратили различни количества минерална вода.

Заедно с минералната вода в 15 пункта в центъра на Лом и кварталите на града се раздава и вода за битови нужди. От 10 часа до 19 часа в пунктовете пристигат цистерни с вода, а хора пълнят в туби и кофи. Водоноските са осигурени от ГД ПБЗН и от съседни общини. Раздаването на вода ще продължи до отмяната на бедственото положение и нормализирането на водоснабдяването в Лом и близките села.

Бедственото положение в Лом беше обявено след като довеждащият водопровод от помпената станция при село Добри дол се спука и вода с дебит 200 литра в секунда потече в дере, изкопа 6-метрова пропаст и тръбата се прекърши на няколко места.
От 17 октомври в Лом е обявена принудителна ваканция, затворени са училищата, детските гради и ясли и детските кухни.