Напукан бетон и оголена арматура на Аспаруховия мост във Варна. Това се вижда от кадри, заснети от общинския съветник от БСП Мартин Златев.

Движението в едната лента на платното е ограничено заради дефектирала фуга – метална греда е счупена. От Агенция „Пътна инфраструктура“ няколко пъти са опитвали да решат проблема. Именно под този дефект се намира и друг – запечатан на видеото.

„Притеснението ми е, че няма точен отговор дали тези нарушения по колоните и гредите влияят по някакъв начин на безопасността на моста. Аз призовавам да се извърши една експертиза, защото видимо в моста не се е влизало от много години. Отдолу е…стресиращо“, заяви общинският съветник в тв гостуване тази сутрин.

По думите му още през 2015 г. е обещан ремонт на съоръжението за 35 млн. лв., но такъв не е извършен. Той допълни, че за последно Аспаруховият мост е ремонтиран през 1999 г. „Направих клипа, защото имаше граждански протест за това, че мостът не е в добро състояние. Не мога да приема поведението на АПИ, които неглижират проблема с моста“, уточни Златев.

Жители на кв. „Аспарухово“, на които ежедневно им се налага да преминават през моста, посочват, че клипът доказва спешната нужда от ремонт, защото състоянието на съоръжението е „плачевно“.

„Мостът е в пред аварийно състояние – рамката, която носи фугите на металната конструкция и на стоманобетонната част е силно увредена, а това е много тревожно. Тревожно е и състоянието на ролковите лагери, които не са почиствани или гресирани. Необходим е спешен ремонт, защото Аспаруховият мост няма обходен маршрут“, коментира инж. Марин Добрев, който е участвал активно в строителството на Аспаруховия мост през 70-е години на XX в.

Инж. Иван Досев от АПИ изрази мнение, че за обикновените граждани заснетите кадри изглеждат странни, но според него – опасност няма. „Тези проблеми, които се показват в клипчето са повърхностни пукнатини.

В момента мостът е здрав и безопасен“. Той призова варненци да бъдат спокойни, защото конструкцията е здрава. По думите му това е заключението на обследване, направено в края на 2019 г.