Изключително атрактивна демонстрация представиха Българските военноморски сили пред бургаски ученици, младежи и гости на Бургас.

В уникално шоу на терена на Пристанище Бургас днес флотилен адмирал Мален Чубенков откри демонстрациите на военна техника и тактика, с които Българската армия цели да привлече към редиците си млади и успешни нови кадри.
 За откриването присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, както и зам.-областният управител Владимир Крумов и изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов.

„В Българската армия има недостиг на млади кадри. Министърът на отбраната се обърна към Община Бургас с молба да проведе тази демонстрация и ние осигурихме място край морето.
 

Тук присъстват млади хора и целим да им демонстрираме с каква техника работи Българската армия. Откакто Морското училище в Бургас стана общинска собственост, имаме много потенциал за развитие на този тип образование.

От догодина ще инвестираме средства в създаването на програми за военно обучение“
обясни кметът на Бургас Димитър Николов. 


Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че ще се инвестира в специалности за военно обучение към Морското училище

„Искаме да покажем на младите какво притежава Българската армия, да събудим в тях любопитство и желание да постъпят на служба.

 

Бургас е 19-ият пореден град, в който правим подобни демонстрации и откакто сме започнали тази кампания, отчитаме сериозен ръст в постъпилите заявления за входящи изпити за записване в Българската армия“, каза флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС.


Веднага след това българските военни показаха как се залавя нарушител на морската граница, като тежковъоръжени войници се качиха на борда на кораб и арестуваха капитана и екипажа му пред очите на стотици бургазлии. 


Официланите гости се качиха на същия катер и направиха няколко обиколки на пристанището с близо 80км/ч. или 40 възела.