Неглижирането на мигрантския въпрос рязко може да стане проблем за целите Балкани, освен за Гърция. Това каза проф. д-р. Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС. 

По думите му Гърция отдавна е надхвърлила възможностите си за справяне с бежанците, а мерките, които правителството приема освен необходими, са и дълго отлагани.

„Необходима е по-сериозна европейска политика и отново приоритизиране темата за миграцията, преди да е станало твърде късно“, категоричен е проф. Димитров, цитиран от Фокус

„Проблемите на Гърция идват от това, че много емигранти идват от Турция, тъй като някои от островите са на 10-15 км от турския бряг и по-лесно става идването. 

Освен това има едно споразумение, не между Гърция и Турция, а между ЕС и Турция, че срещу определена сума пари, ставаше въпрос за около 6 млрд. евро – тези, които наистина незаконно пристигат и са мигранти, а не са бежанци или търсещи убежище, ще бъдат връщани в Турция. 

Това дали се изпълнява, или не се изпълнява не е ясно, но Гърция понася последствията от това. Периодично се увеличават и потоците от незаконни мигранти“, каза той. 

Проф. Д-р. Димитър Димитров уточни, че ЕС има своите задължения и отговорности по темата с миграцията, въпреки че очевидно проблемът позагуби своята тежест.