"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване, отколкото неваксинираните“, коментира проф. Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда). Той коментира какво е положението в болниците по време на четвъртата вълна от коронавирус в "Денят започва" на БНТ.

"Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от Ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", обясни той.
 
Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания.
 
"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест, мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.
 
Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. "Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко.

"Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.