Юлиан Мирков, зам. - директор на Агенция „Митници“, разказа какво откриха митничарите в заводите на Миню Стайков край Карнобат, в ефира на bTV.

Въпросният кран без пломба е поставен преди две години и няма как да е бил в схемата, която е предоставена на митниците преди много години, заяви той. „От крана изтича течност, тя е топла, но това е спирт“, обясни  Мирков.

Административният директор на фабриката Йовко Йовков обяви обаче, че кранът, от който АМ твърди, че изтича безакцизен алкохол, присъства на чертежа, предоставен преди издаването на лиценза. По думите му кранът се използва за хидравлични изпитания – проверява се дали е херметично затворена инсталацията, за да се предотврати взрив. Той категорично определи акцията на Агенция „Митници” като натиск.

Кадър: бТВ

Мирков поясни обаче, че Агенция „Митници“ казва, че има възможност този кран да бъде използван за нерегламентирано извеждане. "Казваме, че искаме да предотвратим щета за бюджета. Няма безспорни доказателства точно за този кран“,  добави той.

Зам. - директорът на митниците допълни още, че не е виждал дали има подобни кранове в други подобни заводи, но поясни, че той не е нужен, за да работи една такава система.