„Няма аргументи защо трябва да преминем към МОСВ от МОН. Вчера за първи път разбрахме, че е имало подобно предложение още от служебното правителство през лятото на миналата година . Фактът, че всичко това се подготвя в пълна тайна, показва, че нещата не са чисти“.

 Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

„Проблемите, ако това се случи, са два. НИМХ е националната научна организация в тази област. Съответното тя има начин на управление и действие. Съвсем нормално е научна организация да бъде към МОН, а не към друго“, смята той.

„Второ, ние вече имаме опит и такъв експеримент е правен с института, когато е прехвърлен към Министерството на земеделието.

След 10 г. започва да се занимава само с агропрогнози и неглижира всички други дейности. И държавата, за да спаси положението, го връща в МС, за да е равно отдалечен от всички структури, които той обслужва“, разказа още директорът на института.

Той призна, че са били втрещени, че никой не знае как е отпаднал закона в члена на бюджета за право на делегиран бюджет, защото те не са администрация и един проект не е от 1 януари до 1 януари. 

Директорът на НИМХ каза, че ще направят всичко възможно да не останем без прогноза за времето и ще се търсят други варианти, различни от протести и спиране на дейността. 

По-лошото според него ще е спиране на системите за ранно предупреждение: „Ако ги спрем и стане наводнение и загинат хора, как ще се чувстваме? Аз по-скоро ще си хвърля оставката, ще си отида и който иска да управлява.

Последното, което се знае по казуса е, че двамата министри – на образованието и регионалния ще си говорят, защото новите министри не са наясно с предложението на служебния министър.