Българи със съмнение за коронавирус всяха паника в столичния квартал "Красна поляна". Това съобщиха техни ужасени съседи пред БЛИЦ.

Съпрузи, които живеят в нова кооперация на ул. "Златна Добруджа", се завърнали от огнището на заразата в Северна Италия, но не спазват карантинния период, нито пък носят маски.

"Мъжът каза, че е бил при италианци, които вече са изкарали коронавируса, призна, че са ги предупредили, че не трябва да излизат от къщи, но обикалят целия квартал. Ходят до магазина, без ни най-малко да се притесняват, че могат да заразят останалите", разкриха в сигнала си до БЛИЦ техни съседи. 

Още с влизането си в България семейството е било разпитано откъде идва, била е премерена температурата и на двамата. След като е установено, че тя не е висока, са пуснати с указанието, че трябва да внимават през следващите дни и да следят дали при тях няма да се появят симптоми на коронавирус. 

Изричното указание, както при всички българи, пристигащи от опасни райони, е било да спазват карантинния период. Да не излизат от дома си, а когато това е наложително, да носят маски. 


Кооперацията, в която живеят двамата българи, евентуални преносители на коронавирус.

Според съседи на двамата нито мъжът, нито жената са направили това. 

"Видях днес жената, идваше от кварталния магазин, където ходят често и малки деца. Сама се похвали, че идва от Италия, без дори да се обезпокои, че може да притесни хората в кооперацията. Кашляше и даже се пошегува с това, че било излишна паника", разказва още съседка на съпрузите пред БЛИЦ.

В някои страни, където заразата от коронавирус е в пика си, вече обмислят дори ефективно наказание за хора, които не спазват карантинния период. 

Според учените вирусът е именно толкова ефективен, защото в първите няколко дни не дава никакви признаци, че някой може да е заразен, но той може да разпространява заразата.

В България до момента са известни 6 случая на коронавирус - в София, Плевен и Габрово, но при тях не е открит т. нар. нулев пациент. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

На [email protected] БЛИЦ очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света