Световната банка критикува остро българския законопроект за реформа в здравеопазването, който е наречен "хаотичен". Радио Дойче Веле съобщи, че два месеца след приетия от управляващата в България коалиция законопроект за реформа в здравеопазването, изгледите за това, скоро да се появят частни здравноосигурителни фондове, които да започнат да конкурират държавната НЗОК, изглеждат твърде малки.
Законопроектът, изготвен от двама депутати, беше внесен още през юли за обсъждане в правителството и предоставен също така на Световната банка, която досега е отпуснала десетки милиони долари за реформата в здравеопазването.
Този законопроект е остро критикуван от финансовата институция, както и от цялата медицинска общност за това че е "хаотичен, неясен и неефикасен".

Като сериозен конфликт на интереси Световната банка определя това, че министерството на здравеопазването чрез болниците остава принципал на здравните услуги и същевременно ще бъде регулатор на частните здравноосигурителни фондове, ако този законопроект бъде приет.
Съобщението на Дойче Веле обаче беше обявено за "измишльотина" от депутатката от НДСВ и бивша медицинска служителка Антония Първанова, внесла проекта за закон.
На въпрос, какъв е източникът на доклада, след като не е от Световната банка, Първанова отговори: Откъде да знам. Още на срещата в Банско сме установили, че докладът не произхожда от Световната банка – говорили сме с тях, даже и премиерът не знае за този доклад, нито пък Министерски съвет го е поръчал. За нас това е достатъчно – докладът е фалшификат.  Информацията е на Kafene. /БЛИЦ