Една истинска светиня – знамето на Хвърковатата чета, което е било с войводата Георги Бенковски почти до неговата смърт край Тетевен, е в окаяно състояние. То е спасено по чудо от жителите на село Черни Вит и дълго време се е съхранявало в дома на бай Марин, който се притеснявал, че може да бъде откраднато от музея, съобщава БНТ.
След телевизионен репортаж знамето е преместено в общината и се пази под ключ. За да потвърди автентичността му, на място пристигна проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет.

Бай Марин разказа как знамето било намерено в хралупа на дърво. Там го скрили въстаниците начело с Бенковски, малко преди да потеглят към „Кървавия мост” край Рибарица. Малко след като войводата бил убит, знамето е намерено от овчари и вече близо 140 години се пази от местните хора.

Историкът, който е експерт по Възраждането и националноосвободителните борби, се разтрепери, докато служителката в общината разгъваше пред него зеленото парче плат, увито около дървена дръжка. „Няма спор, автентично си е”, каза той с треперещ глас, видимо развълнуван от досега си с уникалната реликва.Знамето е същото като популярното знаме на панагюрските въстанници, което преди дни беше изложено в Народното събрание, а иначе се съхранява във Военноисторическия музей. Само че докато добре запазеният екземпляр носи номер 3, находката от Черни Вит е номер 9. Всъщност общо 12 такива знамена са били ушити по поръка на Георги Бенковски за нуждите на Панагюрския революционен окръг, обясни Митев.

„Свещенодействие. Когато знаеш, че това знаме е било развявано над главите на бунтовниците в името на българската свобода, човек може да изпитва само едно преклонение пред техния поглед и саможертва”, сподели историкът.

„Бих ви посъветвал да потърсите съдействието на специалисти, които да помогнат, за да не се унищожи. Материята му е податлива на отпечатъка на времето. Дупчиците, които са се образували по тъканта, изискват да се направи реставрация, за да може да се съхрани, защото след 20-30 години ще бъде унищожена“, заяви професорът.

„Материята е податлива на отпечатъка на времето. Тези дупчици, които вече са се образували, изискват наистина да се направи една реставрация, за да може да се съхрани, защото това след 20, 30 или 50 години ще бъде унищожено. При една добра реставрация всичко това може да бъде направено по такъв начин, че повече да няма опасност да се поврежда”, посъветва Митев.

По думите му, в Националния исторически музей и в Националния военноисторически музей има специалисти и реставратори, които могат да помогнат за опазването на знамето.

Възможно е и знамето да остане в Черни Вит, но има законодателни пречки, тъй като в селото трябва да има музей, който да отговаря на условията за съхранение на такава ценност. „Трябва да направим нужното, за да опазим тази наша национална памет жива. Знамето изглежда тъжно свито около тази дръжка, с тези дупки по тъканта. Като че ли остава анонимно в паметта ни и затова трябва да направим нужното”, каза историкът.