Играчка на гаджето на Барби - Кен, която е с опашка и без конкретен пол, вече е достъпна на българския пазар. Много майки и татковци не приемат куклата, обвинявайки я в пропаганда на джендър идеологията.

От другия фронт контрират, че децата не обръщат внимание на такива детайли и тревогите са само в умовете на възрастните. Създателите на нетрадиционния Кен твърдят, че куклата е подходяща за деца от 3- до 7-годишна възраст. Използвани са ярки цветове като розово, а куклата има бижута и добре оформена прическа.

"Ужас! Никога не бих купила на детето си нещо подобно. Не бива да промиваме мозъците на децата си с такива нелогични играчки", коментира пред роден таблоид майка от столичния квартал "Изток".

"Значи жена русалка може, а мъж русалка - не, така ли? Знаете ли, че на децата съзнанието не вижда извратено джендърско тази кукла? Знаете ли, че нещата, с които я свързвате, повечето са далеч от детската психика? Това е просто кукла, русалка, както в повечето филми с русалки има и мъж и жени, така и детето я приема! Да насаждаме простотията си и на децата не е нужно. Няма нищо извратено", са част от коментарите в една от най-големите родителски групи в социалните мрежи.

На пазара се появява и втора играчка в същия дух - зеленокосо момче отново с опашка на русалка, което скоростно застига популярността на безполовия Кен.