Смяната на трима министри е опит да се успокои напрежението в обществото, обясняват социолози. Възможни ли са още промени в правителството „Борисов” 3?

Имената на новите министри тепърва ще станат ясни след разговори с коалиционните партньори. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов няма да оглави министерството на вътрешните работи – той е зает с партийна дейност, съобщава bTV.

Засилва се очакването за още рокади. По неофициална информация с постовете могат да се разделят поне двама министри.

Ситуацията с три оставки наведнъж не е безпрецедентна – в края на 90-те години тогавашният премиер Иван Костов смени 10-има министри в един и същи ден.

След промените в три министерства е време за анализи. Според социолога Кольо Колев се създава усещане за нестабилност, като са възможни и предсрочни избори. „Мнозинството, което управлява е доста крехко, то има двама човека повече, което успява да го крепи”, казва Колев.

Според него БСП няма да спечелят от ситуацията. „Има огромно търсене на политическа алтернатива извън основните политически играчи. Ако не се появят нови може да има реанимация на малките политически играчи”, допълва той.

Социолозите са в очакване на нови трусове във властта и нови смени на министри. „Има няколко фактора, които подсказват, че ще има смени и в други министерства, като правосъдието заради проблема с търговския регистър”, смята Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според Смилов БСП трудно се възприема като алтернатива на ГЕРБ заради скандала с бизнесмена Бенчо Бенчев и Димитър Желязков, познат като Митьо Очите.