Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) избяга и не подкрепи протестите на ресторантьорите, хотелиерите и превозвачите. Вместо това председателят на организацията Сийка Кацарова организира конгрес в Разлог, на който за последно се подмаза на министъра на туризма Стела Балтова, която откри събитието, пише TravelNews.

Балтова няма да остане на поста в следващото служебно правителство. В BUBSPA членуват предимно хотелиери с големи конферентни зали, СПА центрове, ресторанти и дискотеки, но въпреки това запазиха мълчание.

BUBSPA и Сийка Кацарова през последните 7 години се подмазват на всяка власт. Те гледат да са добре с всички правителства и да не критикуват. В момента бързо се врътна за втори път към Стела Балтова.

"Подобно поведение не е морално и нормално при всичките сериозни проблеми в туризма", коментира пред TravelNews Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е част от едното голямо обединение - Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ).

"Браншът за първи път се обедини с общи действия, само те си правят конгрес и канят Стела Балтова на него. Можеха просто да излязат с позиция преди конгреса и да ни подкрепят", подчерта той.

Организираният от нея конгрес в Разлог е затворен за медии, с които организацията не работи. Зам.-председателят на BUBSPA Елена Косева каза, че не отговаря за медийната политика. Другите двама зам.-председатели не бяха открити за коментар.

Най-големите обединения в туризма - Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и АТИБ обявиха общи действия и национален кризисен щаб. В тях членуват всички организации от туризма. Само BUBSPA не се присъедини към нито едната.

"Всеки има право да гледа отстрани. Туризмът този път е обединен. Те обаче ще гледат отстрани. Явно правят собствени договорки. Във времето се е доказало, че човек сам е за никъде", коментира Ричард Алибегов, председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията. Според него браншът е изключително разочарован от Стела Балтова. Първо не осигури никаква подкрепа за мерките и се скри.

Второ си позволи в медиите да каже, че основният бизнес не е пострадал, а само заведенията. И трето излъга, че има подпомагане за бизнеса. Всъщност няма нито лев, няма една мярка, която да е изготвена от нея, а парите в бюджета няма да стигнат, каза Алибегов. "КБТБ ще поискаме това недоразумение никога повече да не е министър на туризма", подчерта още той.

Всъщност сдружението BUBSPA не представлява целия балнео и СПА бранш. В него членуват само представители на 28 хотела и СПА центрове. Това са предимно хотелиери, които са наследници на бившите мутри от 90-те години и бизнесмени с политически обвързаности. Стотици хотели от СПА курортите в България не членуват в BUBSPA.