Съдията Методи Лалов, който точно преди година организираше протести в своя защита, в качеството му на председател на Софийския районен съд, стана за срам и позор на колегите си. Ощетени от действията му, обаче, са и обикновени български граждани, които са имали работа в една от сградите на СРС в столицата.

Агенция БЛИЦ откри, споделена в социалните мрежи снимка на автомобила на Лалов, който е паркиран, не на едно, а на цели две инвалидни места. Снимката е заснета на 18 декември 2017 г. в подземния паркинг на СРС на бул. “Скобелев” в София.

“Автомобилът е сниман в момент, в който го поставих на това място и слязох, за да погледна дали мога да го паркирам на друго място в близост, което е с по-малка площ (до колони и при климатична инсталация). Никога преди и след това, на служебния или на друг паркинг, не съм оставял дори за миг автомобила си на място, предназначено за хора с увреждания. Хората, които ме познават знаят отношението ми към правата на хората с увреждания. Както и към спазването на правилата за движение по пътищата (неслучайно имам "златен талон")”, обяснява се съдия Методи Лалов във фейсбук.

Разбира се, че на снимката, която е споделена в социалните мрежи, никъде не се вижда Лалов, което донякъде опровергава и твърденията му. 
 Вярваме, че настоящата публикация на Агенция БЛИЦ ще послужи за сезиране на административния ръководител на СРС Александър Ангелов, който е длъжен да вземе отношение по казуса, при който е видно, че български съдия нарушава Етичния кодекс за поведение на българските магистрати, при това на работното си място, т.е. в сградата на СРС. 

Агенция БЛИЦ се обръща и към съдия №1 Лозан Панов, който претендира, че е носител на високи морални ценности, да сезира Етичната комисия към съдийската колегия на ВСС, която да вземе отношение по уронващите престижа на съдебната власт постъпка. Отказът на Панов да се сезира, може да разглеждаме единствено като толериране на неетичното поведение.

Що се отнася до “моралния” Методи Лалов, който като разбра, че няма шанс за нов мандат начело на СРС, набързо се опита да мине в лагера на грантаджийския Съюз на съдиите в България, снимката и реакцията му говорят сами по себе си. Ясно е, че чувството за несправедливост у българите няма как да бъде променено, докато в съдебната система е пълно с Лаловци.