Стефан Димитров (роден на 28 май 1949 г. в София) е автор на естрадна и филмова музика. Сред шлагерите му се отличават: “Нека да е лято”, “Дано”, “Всичко ми е наред”, “И замириса на море”, “Събота късен следобед", “Там”... Пише музиката за филмите “След края на света”, “Съдията”, “Спас и Нели”, “Фатална нежност”... През 80-те работи с “Вариант Б” и “Домино”. Известен е с дуетите си, които пее заедно със съпругата си Богдана Карадочева, както и с тясното сътрудничество с Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова и др.
Стефан Димитров, който е трети съпруг на Богдана Карадочева, съвсем на шега и още преди да се заговори за джендъри, се изцепи: “Трябваше да стана гей. Жената хем трябва да я слушаш, хем не трябва”. Побелялото момче на бг музиката явно бе достигнало до това прозрение, разсъждавайки върху автобиографичната си книга “Мъжът на 60”, която издаде около тогавашния си юбилей. Какъв е мъжът на 60? Какво да ти кажа, стар и тъп. Кой би спал с мъж на тази възраст?, риторично подхвърля композиторът. Аз не си падам по жени, жените си падат по мен. Това е истината. Никога не съм свалял мадами. Баща ми казваше, че след жена и трамвай не се тича. Защото ще дойде следващият..., откровеничи някогашният тв шеф, за чийто личен живот се носеха куп легенди. В крайна сметка той си остана при Богдана и за нея твърди, че е романът на живота му. “Крейзи лав”, така Димитров определя историята си с Карадочева. Което обаче не му пречи да отсече, че 

не харесва българките, защото са комплексарки и от ума им не може да се изличи еснафският синдром: “Ти за каква ме мислиш?” 

В спомените на Стефан от живота в чужбина още напират образите на разкрепостените и така популярни в България по соца шведки. “Като бяхме в Скандинавия, нашият барабанист отиде да спи с една шведка, която го заглеждаше вечерта, докато свирехме. Отидоха в къщата й. Сутринта мъжът й им поднесъл закуска в леглото”, припомня си с носталгия Стефан Димитров, но честно си признава, че ако това му се случи като съпруг, по-скоро ще прибегне до бойни, отколкото до кулинарни умения. Композиторът е израснал на ъгъла на “Витошка” и “Солунска”. Бил влюбен в майката на Орлин Павлов. Тук е мястото да надникнем и в спомените за детската любов на големия композитор. “Много свястна жена. Казва се Тиха Генова, майката на певеца Орлин Павлов”, сподели с охота той преди време. И поясни любопитни детайли от някогашните пеперуди в стомаха: “Доста момчета бяха влюбени в нея. Не казвам, че ни обръщаше кой знае какво внимание, бяхме втори-трети клас. Обичах да си говоря с нея. Харесваше ми и да бродим из коридорите на Операта, когато нас, хористите, ни взимаха за “Тоска”, “Борис Годунов”, “Кармен” или “Бохеми”. Сновяхме из цялата сграда, вдъхвахме мириса на костюми и декори, друг свят беше това...”.

При него всичко минава през филтъра на любовта

Не е тайна, че преди да открие последната си любов в лицето на певицата Богдана Карадочева, композиторът е имал и първи брак, от който има дъщеря. И когато е трябвало да се спре на име за дъщеря си, я кръстил на любимата си поетеса Миряна Башева. Повечето песни на Стефан Димитров са писани по текст на поетесите Миряна Башева и Маргарита Петкова. Щерката му е родена през 1981 г., а майка й е балерината Радостина Найденова. 

През 90-те години песента му “Дано” по текст на Миряна Башева, изпълнена от Богдана Карадочева, се превръща в химн на надеждата и звучи на митингите за демокрация. Друга негова песен - “Не сте сами”, пък се ражда като съпричастност към участта на българските медицински сестри, държани в либийския затвор. Любопитна подробност е, че първата му композиция, “Пея, защото искам, ако не искате - не слушайте”, е създадена по стихове на поетесата Блага Димитрова. А кога Стефан Димитров осъзнава, че е композитор, е въпрос, на който отвръща по-колоритно от всякога: 
Разбрах, че съм композитор, когато един старец ми целуна ръка преди години заради “прашните калдъръми, дето слизат във съня ми, там...”

Случката станала в някогашния култов ресторант “Тримонциум” в Пловдив. С Богдана Карадочева обядвали след концерт предишната вечер и тъкмо се канели да си тръгват, когато непознати сватбари дошли да ги канят да пийнат заедно. Двамата любезно отказали, но тогава дошла булката с възрастен мъж: “Ето, дядо, това е Стефан Димитров”. Човекът попитал: “Твоя ли е песента за прашните калдъръми, дето слизат във съня ми там, преди сто лета?”. Посегнал към композитора и той си помислил, че иска да му стисне ръката. Но докато се усети, дядото се навел и я целунал. А после казал: “Щом тази песен е твоя, можеш да не пишеш друго повече”.Не помни майка си. Заедно със сестра си е отгледан от лелите си и от баща си, който се женил четири пъти. Злите езици някога разпространяваха мълва, че Стефан е прахосал наследствения имот. “Апартаментът беше голям... После аз го продадох, защото съм пияница и дегенерат”, откровеничи той. Всъщност и той, и сестра му се радвали на продажбата, тъй като според тях 

жилището носело лоша карма. В него малкият Стефан, връщайки се от училище с няколко шестици, открил любимата си мащеха Веска мъртва в спалнята

Може би още оттогава не се страхува от смъртта. “Да ти кажа честно, все по-малко ме е страх. Един познат ми каза: “Абе, май че горе е по-интересно”. Защото там вече са толкова много приятели”, носталгично реди Стефан Димитров. “Така че ако има отвъден живот, мисля, че в момента там ми е по-интересно”.
Суеверие отказало Стефан Димитров да пише песни за Лили Иванова! Негов хит за примата "предизвикал" мощния земетръс във Вранча. Композиторът с примата Лили Иванова имали кратка, но силно драматична творческа връзка.

Стефан Димитров пише само една песен за Лили. И въпреки че често се шегувал, че песента “предизвикала” земетръс във Вранча преди вече 41 години, факт е, че след нея друга нямало. Става дума за песента “Земя”, създадена по текст на дългогодишната муза на поета Евтим Евтимов - лиричката Петя Йорданова. Интересното в случая е, че текстът на песента гласи следното: “Земя, земя, какъв е този огън, когато пролетният земетръс...”. Без да е бил някога суеверен, авторът на музиката Стефан Димитров и до днес се кръсти, когато си спомня премиерата на песента по родната телевизия. Защото на същия този ден станало и силното земетресение във Вранча. Датата била 4 март 1977-а! В София, а и в страната, най-вече в Свищов, хората преживяват един от най-големите ужаси след вълнението на земята. А тази песен повече никой не посмял да пусне по радиото. “Видях някакво знамение", доверява с днешна дата Стефан Димитров и си спомня също, че навремето с Лили продавали дънки в СССР. И до днес Димитров нарича примата на родната естрада “велика жена и певица”. 

Паулина БОЯНОВА
/вестник "Над 55"/