Столичната община се отказва от идеята да забрани пиенето на спиртни напитки в парковете. Общинарите умуваха да наложат забрана за употребата на алкохол в градинките, чрез промени в наредбата за обществен ред, пише Монитор бг.

Поправките в наредбата започнаха още през октомври миналата година, като се проведоха и няколко обществени обсъждания. Един от вносителите на наредбата от ГЕРБ Иван Илиев обясни тогава, че промените подлежат на корекция. Така текста „забранява се употреба на алкохолни напитки по улици, тротоари, площади, градинки, паркове и др., водеща до нарушаване обществения ред и спокойствието на гражданите“, няма да намери място в обновената наредба.

Илиев обясни пред „Монитор“, че ще отпаднат мерките срещи вандалите, поругаващи паметници, защото подобни са заложени в Наказателния кодекс. Той обясни, че ще регламентират точни часове, в който могат да се извършват строителни и ремонтни дейности. Така след приемането промените, през седмицата ремонти няма да се извършват между 22 и 8 часа, както и от 14 до 16 часа. В почивните дни забраната за строителство ще е от 21 до 9 часа и от 14 до 16 часа. „Забраните няма да важат за общински и държавни строежи от обществено значение – например строителството на метрото“, разясни Илиев. Той обясни, че общината ще се бори и с нощния шум. Вдигането на врява на обществени места, която нарушава реда и спокойствието, ще бъда забранена от 22 до 8 часа.

Промените може да влязат в сила от септември, ако СОС ги гласува до края на юли.