Средно с около 20-30 лева по-ниски сметки за парно ще получат столичани, които останаха на студено заради аварията в "Топлофикация-София" в началото на месеца. Отстъпката ще е различна, според месечната сметка на дадения абонат и продължителността, в която е нямал парно или е било нарушено топлоподаването. Това стана ясно, след като "Топлофикация-София" представи пред енергийната комисия към столичния общински съвет механизма за обезщетяване на абонатите заради аварията, предаде БНТ.
На хората, които са нямали парно или то е било нарушено до 48 часа, от сметката ще им бъде приспадната енергията за тези два дни.
На останалите, които са имали проблеми повече от два дни, освен приспаднатата енергия за тези дни, ще получат и неустойка, която ще бъде определена на базата на общия брой дни без топлоподаване.


Неустойката няма да бъде плащана на ръка, а ще бъде под формата на намаляване на сметката във фактурата след 15 март. Също така, от фактурите ще бъдат махнати дните, в които абонатите са нямали парно повече от 48 часа.

Изплащането на обезщетенията ще струват на "Топлофикация-София" над 2 милиона лева. От дружеството уточниха, че засегнатите абонати не е необходимо да подават жалби, тъй като аварията е констатирана и доказана.

78% от потърпевшите са били повече от 48 часа без отопление, а 29 на сто - с нарушено топлоподаване, а малко над 55 хиляди жители на кварталите Дружба 1 и Дружба 2 не са били засегнати от аварията и няма да получат обезщетения.

Очаква се Столичният общински съвет да одобри тази схема за компенсация на "Топлофикация-София" на 23 февруари.