Министърът на правосъдието Миглена Тачева и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев пристигнаха в Хасково за откриването на новата сграда на хасковския административен съд. Сградата не прави по-истинско правосъдието, каза Тачева, за съжаление все още има съдии, които не стават за такива.
Контантин Пенчев посочи примери от САЩ и Австрия, където въпреки зловещите престъпления, станали напоследък, хората не търсят причините в съдебната си система, за разлика от българите. Пенчев се конкретизира, че става въпрос за народи, които имат самочувствието, че се велики нации и не допускат грешки в правосъдната система.
В новата сграда на хасковския административен съд са инвестирани над 2 милиона лева, съобщи Тачева. Висшият съдебен съвет е отпуснал допълнитени суми за оборудване, за системи за сигурност, за осигуряване на пропускателния режим.
Сградата бе осветена от пловдивския митрополит Николай. На церемонията освен присъстваха още членове на Висшия съдебен съвет, бившия министър Георги Петканов, комисарят на ОДП Хасково Атанас Ненков, кметът на Хасково Георги Иванов, областният управител Райна Йовчева, прокурори и съдии от окръжния и районния съд.
Това е първата новопостроена сграда за нуждите на административните съдилища в страната.
Тодорка Николова, БЛИЦ