Повечето зеленчуци са поскъпнали и през третата седмица на септември (13-17), а най-много е нараснала цената на корнишоните, пипера, зелето и картофите. Това показва последният седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Изключения правят доматите от полето и оранжерийните краставици, които са поевтинели.

Като основна причина за поскъпването не само на зеленчуците и плодовете, но и на повечето основни храни, е посочен лошият климат.

В крайна сметка през отминалата трета седмица на септември има ново рекордно девето поредно седмично поскъпване на храните на едро по стоковите борси и тържищата, при това за първи път през последните пет години, сочат обобщените данни на стоковия регулатор.

В предишните осем седмици цените на едро на храните са се повишавали, съответно: с 0.25% (6-10 септември), с 0.50% (30 август - 3 септември), с 2.22% (23-27 август), с 2.26% (16-20 август), което показва забавен темп на поскъпване. През предишните четири седмици цените също са се увеличавали, но неравномерно: с 0.65% (9-13 август), с 1.52% (2-6 август), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли). Така общото повишение с натрупване за деветте поредни седмици е с 10.46 на сто.

Месечната равносметка
За 17 дни от началото на септември цените на храните на едро са нараснали с 0.68 на сто, а за целия август повишението е с 6.65%. За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 3.90%, колкото и от началото на 2021 година.

Седмична равносметка
Тя показва, че продължава тенденцията заедно с постоянното поскъпване да намаляват ценовите разлики на храните по области.

През отминалите пет работни дни (13-17 септември) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 3.72 лева при кравето сирене (от 5.28 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Пловдив); 3.68 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 12.80 лв./кг във Враца); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); 2.97 лева е разликата при захарта (от 1.22 лв./кг в Добрич до 1.75 лв./кг в Бургас); при зрелия фасул разликата е 2.70 лева (от 2.10 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); при ориза разликата е 1.35 лева (от 1.65 лв./кг в Смолян до 3.00 лв./кг в Пловдив); 1.20 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.30 лв./литъра в Хасково до 3.80 лв./кг в Пловдив); при брашното тип 500 разликата е 0.72 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.40 лв./кг в София); 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.16 лв./броя в София до 0.25 лв./броя в Смолян).