Измененията в Закона за движение по пътищата, които визират младите водачи, ще бъдат обсъждани в Народното събрание през идващата седмица. Тревожна е статистиката на пътните инциденти с деца до 18 годишна възраст - загиналите през 2008 са с 12 повече в сравнение с предходната година.
Това стана ясно по време на редовното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в което участваха представители на министерствата на вътрешните работи, транспорта, регионалното развитие и благоустройство, здравеопазването, финансите, отбраната, правосъдието, както и на Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Асоциацията на българските застрахователи, Държавната агенция на закрила на детето. За първи път в заседанието на комисията се включиха и депутати от Комисията по транспорта и съобщенията в НС.
Основна тема бе анализът на пътно-транспортните произшествия – причини, загинали през изминалата година.
Установява се една тенденция, в големите градове, където тежките пътни инциденти са повече, но по-малко са загиналите, защото реакцията на центровете за спешна помощ е по-бърза, и обратно - в по-отдалечените места пътните произшествия са по-малко, но загиналите са повече, отбеляза министър Миков. Не може да не ни тревожи и статистиката на инцидентите с деца до 18 годишна възраст - загиналите са с 12 повече в сравнение с предходната година. Превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и навлизането в лентата за насрещно движение са причина за над 65 % от жертвите. Неизползването на предпазни колани от по-голямата част от пътуващите в автомобилите определя и по-високата степен на нараняване. Продължава тенденцията за нарастване на тежките пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи-броят на загиналите през м.г. достигна 106 и е най-висок откакто се води статистика. Запазва се значителният брой на катастрофите, предизвикани от млади участници в движението - за отчетния период от тях са загинали общо 186 млади хора на възраст от 18 до 24 години. Темата за младите водачи ще бъде дискутирана другата седмица в НС, допълни още министърът. Нараснал е броят на пострадалите и загинали деца, които са пътували в колите. Над 50% от участвалите в пътнотранспортни произшествия водачи и пътници в леките автомобили са били без предпазни колани. На територията на страната през 2008 година са регистрирани 8042 тежки пътнотранспортни произшествия с 1058 загинали и 9951 ранени граждани. Налице е 0.4 % увеличение на тези произшествия в сравнение с предишната година. Запазва се високият брой на пострадалите /2253/ и загиналите /277/ пешеходци. С над 50% е нараснал и броят на загиналите водачи и пътници на мотоциклети. За периода са загинали 65 и били тежко ранени 640 души.
Участниците в заседанието са взели решение да потърсят съдействие от Министерството на образованието - за провеждане на поне един тематичен час в училищата. В обучението на децата ще се включат представители на Пътна полиция, БЧК и всички, които биха се ангажирали за провеждане на кампания Комисията е приела план за нейната работата през 2009 г. – редовни заседания ще се проведат през март, май, септември и ноември.
Била е обсъдена Директива 2008/96/ЕО на Европейския парламент и на съвета от 19 ноември 2008 г. за управлението на безопасността на пътните инфраструктури, както и предложение за разработване на инвестиционна програма за внедряване на технически средства за контрол, информационни и комуникационни технологии, документиране на нарушенията на правилата за движение по пътищата и изпълнение на наказанията и съответната необходимост от законови промени.
Министър Миков заяви, че ще предложи на правителството средствата от гаранционния фонд да отидат за стационарни радари. Той припомни, че процесът е започнал миналата година и смята, че до 2-3 месеца ще бъдат поставени и първите такива устройства. /БЛИЦ