В старонорвежките епоси се споменава огромно морско чудовище, което поглъща цели кораби - Хафгуфа. Благодарение на новите технологии съвременните учени най-накрая разкриха тайната му, пише The Telegraph, цитиран от varna24.bg.

Изследователи са направили морско откритие благодарение на дронове, разкривайки мистерията на чудовището Хафгуфа, за което се предполага, че поглъща цели кораби.

Говори се, че ужасното морско чудовище Хафгуфа излъчва толкова привлекателен "аромат", че рибата плува право в устата му, докато чудовището лежи неподвижно във водата, приличайки на остров.

Сагата от 14-ти век "Orvar-Odds" казва, че това същество се крие предимно под водата и само леко се издига над повърхността й, за да отвори масивните си челюсти. След това коварната Хафгуфа търпеливо изчаква плячката да попадне в устата ѝ.

Сега учените смятат, че древните мореплаватели всъщност са говорили за начина, по който са били хранени китовете.

През последните години наблюдатели многократно са забелязвали китове с широко отворена уста под прав ъгъл на повърхността на водата. Тези морски създания чакаха неподвижни стада риби да доплуват право в устата им.

Тази ловна тактика със сигурност работи, тъй като рибата си мисли, че се е скрила от хищници, без да осъзнава, че се насочва към опасност.

Морските биолози първоначално смятаха, че това е нов навик на китовете, възникнал в процеса на еволюцията. Затова те започнаха да изучават литературата, опитвайки се да разберат дали такива случаи не са били записани преди. Те откриха подобни послания, на повече от 2000 години, в древни приказки за морски чудовища.

"Направи ми впечатление, че скандинавските описания на Хафгуфа са много подобни на поведението на хранене на китове. Но отначало си помислих, че това е просто интересно съвпадение", каза морският археолог Джон Маккарти от университета Флиндърс в Аделаида.

 "Когато започнах да изучавам подробностите и да обсъждам този въпрос с колеги, които се занимават със средновековна литература, разбрахме, че в най-древните версии на подобни митове изобщо не се описват морски чудовища, а определен вид кит.“

"Това много ни заинтересува. Колкото повече изследвахме този въпрос, толкова по-интересни ставаха връзките. И морските биолози, които разговаряха с нас, намериха идеята за изключително вълнуваща.“

В скандинавския епос Хафгуфу се нарича най-голямото от всички морски чудовища, което може да се храни с китове, хора и дори кораби. Според моряците Хафгуфа била толкова огромна, че понякога кораби плували в устата й - защото моряците погрешно взели зъбите й за скали, издигащи се от водата.

В староскандинавския текст от 13-ти век "Огледалото на краля“ крал Хокон Хааконсон описва няколко кита, обитаващи исландските морета, включително много редкия Хафгуфа, който "прилича повече на остров, отколкото на живо същество“.

Твърди се, че този гигантски кит е повръщал храна, за да привлече риба, след което е отворил широко устата си и е поглъщал всички, които кълват стръвта.

Учените казват, че китовете, подобно на Хафгуфа, могат също да повръщат част от сдъвканата си плячка, за да привлекат повече риба.

Думата "хафгуфа" се превежда като "морска воня". За това чудовище се разказва в исландските митове до 18 век, включвайки го в истории заедно с други чудовища като кракени и русалки.

"Открихме, че най-фантастичните истории за това морско чудовище са сравнително нови и датират от 17-18 век. Учените имат много предположения, че природни феномени, като оптична илюзия или подводни вулкани, могат да станат основа за такива истории“, каза доцентът от университета Флиндърс Ерин Себо, която е специалист по средновековна литература.

"Всъщност поведението, описано в древните текстове, което изглеждаше невероятно, е просто поведението на китовете. Ние не го забелязахме, но хората от Средновековието и Античността го забелязаха."

За първи път нов ловен стил беше забелязан през 2011 г. След това бяха направени други наблюдения.

Учените казват, че новите технологии, като дроновете, помагат за дискретно, но по-отблизо наблюдение на китовете и изучаване на техните навици, които не са били известни досега.

Материалите от изследването са публикувани в списанието Marine Mammal Science.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук