Тренировка на безплатен фитнес на открито в Морската градина, завърши с потрошени ребра и загуба на съзнание за възрастна варненка. Неприятната случка се разиграла през една майска утрин миналата година в района на Летния театър, непосредствено до Детския кът, пише moreto.net.

Сега пенсионерката съди Общината за 5000 лева обезщетение, а преди дни Окръжният съд взе решение да й присъди сумата за претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, възникнали в резултат на инцидента.

Всичко се случило сутринта на 19 май 2016-та. 74-годишната жена правила традиционна разходка в Морската градина със своя приятелка. Както всеки ден, така и на този двете се спрели, за да направят няколко упражнения на откритата фитнес площадка. Пострадалата правила упражнения на два от монтираните на фитнес площадката уреди. 

След това седнала на трети уред, представляващ тренажор, на който в седнало положение върху седалка, намираща се на 60-70 сантиметра от земята с ръце се изтегля метален лост.

Като предприела първото движение за изтегляне на лоста, обаче той се откъртил от тренажора и тя паднала от седалката му по гръб на земята. След падането и удара на главата в земята, жената загубила съзнание. Извайки отново в съзнание се опитала да се изправи, но в опита си усетила непоносима болка в областта на гърдите и гръбнака, и невъзможност да си поема въздух. 

След известно време на мястото дошла линейка, изпратена от Центъра за спешна медицинска помощ. Отвели я в Спешното в Болница „Света Анна" с множествени счупвания на ребрата. Последвало тридневно болнично лечение в Отделението по гръдна хирургия. Поради непоносимите болки й изписали силни медикаменти. Наложило се жената да разчита изцяло на грижите на дъщеря си и на съпруга си при ежедневното обслужване, въпреки че до инцидента била в отлична кондиция и редовно правела дълги разходки в Морската градина. Редовно тренирала и на въпросната открита фитнес площадка с цел поддържане на тонус и добро здраве.

Същевременно, от Общината оспорват жалбата на 74-годишната варненка с мотива, че вредите от падането са следствие от собственото невнимание на ищцата. Според адвокатите на градската управа, всички площадки за игра и тренировки, включително и площадката с фитнес уреди зад Летния театър, са с ударопоглъщаща настилка. Не всички фитнес уреди на това място са пригодени за възрастни хора, допълват от Общината. По тяхна информация, един от тренажорите дори е пригоден за деца между 6 и 12-годишна възраст, а друг е само за хора с двигателни увреждания. 

На въпросния „фитнес център на открито" съществуват няколко информационни табели, съгласно които неправомерното използване на уредите винаги може да доведе до повреда на оборудването или до физически наранявания, както и, че не следва да се ползва уредът в случай, че има техническа повреда или хлабави скрепителни елементи.

Указана е и необходимостта от подходящо облекло за използването им.