Служебното правителство одобри еднократната финансова помощ за отопление през зимата. Тя е в размер на 300 лв.

От нея ще могат да се възползват 50 хиляди българи - семейства на деца с трайни увреждания, деца сираци, както и  пострадалите от пожари и наводнения през 2022 г.

Еднократните помощи от 300 лв. за началото на учебната година да се дават и за децата от втори, трети и четвърти клас. Тази промяна в Закона за социалните помощи прие на второ четене социалната комисия. Предложението бе на БСП.

В момента този вид подкрепа е са само за първокласниците и осмокласниците. Размерът й се определя със закона за бюджета за годината. 

През изминалата учебна година 864 семейства е трябвало да върнат помощта за първокласници и още 1848 на осмокласници. 

През тази година пък 49 869 родители са получили този вид помощ, защото са записали децата си в първи клас. 48 580 пък са тези с деца в осми клас. 

Прие се и предложението на ГЕРБ родителите на деца  от първи и осми клас също да получават този вид помощ. Сега това са общо около 2500 деца. 

Шефът на социалната комисия Георги Гьоков обясни, че се въздържа от подкрепа, защото родителите имат финансови възможности да запишат децата си в частни училища. 

Всяко българско дете има право на помощ и по този начин ще решим един дискриминационен проблем. Не всички деца записани в частни училища са богати, има и такива със специални образователни потребности,  които имат нужда от специални програми, обясни Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обърна внимание, че трябва да се помисли и за децата във втори, трети и четвърти клас, защото днес е прието и те да получават помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук