Фишове и други билети за игри, организирани от Българския спортен тотализатор (БСТ), вече ще се предлагат само от служители на държавното дружество и в обекти, които са негова собственост или наети, съобщава в. "Труд".


Освен това местата за продажба на тези хазартни игри ще трябва да са ясно обособени и означени. Това решиха народните представители в бюджетна комисия, които гласуваха промени в Закона за хазарта.

Вече няма да се продават фишове в магазини като плод зеленчук или да се връщат като ресто, обясни председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Председателят на тотото Дамян Дамянов подчерта, че това ще доведе до по-лоши финансови резултати за дружеството, тъй като в момента от общо 1553 търговски обекта, които предлагат фишове и талони на тотото, едва 550 са собственост на БСТ.

Останалите са комисионери – пощенски станции, магазини и будки. Външните доставчици са реализирали оборот от 24 млн. лв. за 2019 г., обясни Дамянов.

През 2015 г. и 2016 г. са затворени и близо 200 тото пункта заради реализирани загуби от дейността им в размер на 1,5 млн. лв., а дейността им е прехвърлена на външни фирми.

Депутати обаче не се съгласиха с доводите му и приеха промяната, подчертавайки че родният спортен тотализатор вече ще е монополист след забраната на частните лотарии, която също беше подкрепена.

Приети бяха и текстовете за забраната на хазарт в близост до училища, както и нуждата от съгласие на всички живущи в блока, ако се предвижда в него да има поставени ротативки или да се организират други хазартни игри.

Спечелилите от досегашните частни лотарии и все още не са получили парите си ще могат да го направят по реда на общите условия на организаторите, на които са се съгласили, участвайки в играта, обясни Менда Стоянова.

Държавата не предвижда гаранции за късметлиите или срокове, в които да им бъдат изплатени печалбите, тъй като това са частно правни отношения.

Лицензите на организаторите на всички частни лотарии ще бъдат отнети 3 дни след влизане на променения Закон за хазарта в сила, когато текстовете бъдат обнародвани в държавен вестник, допълни Стоянова. Непродадените билети трябва да бъдат унищожени до края на годината.

Депутатите приеха и начина на реклама на хазартни те игри да остане по сега съществуващите правила. Те отхвърлиха предложеното на БСП да се забрани и непрякото промотиране на подобни игри чрез обявяване на печалби, резултати от състезания, теглене на тиражи и чрез логотата на спонсори по време на спортни прояви.

Валери Симеонов от групата на Патриотите заяви на БСП, че ако сега те подкрепят предлаганите текстове в бъдеще той ще се съгласни на промяна на Закона за хазарта и приемане на по-строги регулации за рекламата на тази дейност.

Освен това ще настоявам и за забрана на казината и игралните зони извън курортите и граничните места, допълни Симеонов.