Изборите ще приличат на тото. Твърде вероятно е наред с машини, хартиеното гласуване също да остане, а попълнените бюлетини да минават оптично сканиране подобно на фишовете от държавното тото.


Във вторник, когато е второто заседание на работната група от депутати за промени в изборното законодателство, ще бъдат поканени и представители на Българския спортен тотализатор, за да обяснят механизма на работа на скенерите, заяви Анна Александрова, председател на правната комисия в парламента, цитирана от "Труд".

По думите й, плюсът на сканираните бюлетини е огромен, защото така ще се премахне огромния брой недействителни бюлетини. Подобно на тото фишовете, след попълването бюлетините ще се сканират, а устройството ще ги отчита едва, след като се установи, че бюлетината е правилно попълнена. Така ще се избегнат грешките точно както при попълването на фиш от тотото.

“Мое лично мнение е, че хартиени бюлетини следва да има. Не само с оглед, ако спре тока, например какво се случва с машините, а с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини. Такова мнение към момента изразяват и голяма част от колегите от работната група, а и много избиратели споделят притесненията си от машинното гласуване по време на организираните от нас приемни”, отбеляза Александрова.

Тя е категорична, че промените в Изборния кодекс трябва да станат в кратки срокове – до Великден, за да има време за техническа поръчка.

“Всички искаха да има машинно гласуване – премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим, но тепърва предстои да коментираме начина, по който ще бъде гласувано с машини, тяхното сертифициране, съхраняването им от избори до избори и ред други въпроси”, допълни още Александрова.

От “Обединени патриоти” също не са съгласни с отпадането на хартиените бюлетини.

Темата с внедряване на машини в изборите стана особено актуална, след като миналата сряда лично премиерът Бойко Борисов нареди бърза координация с Централната избирателна комисия и вицепремиера Томислав Дончев за закупуването на машини за следващите парламентарни избори.

Още тогава Дончев изрази становище, че “е глупост да поддържаме две паралелни системи – машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи”. В петък обаче, след като участва в парламентарния контрол и отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова на въпрос точно за машинното гласуване, вицепремиерът посочи пред журналисти, че за отпадането на хартиените бюлетини ще решат депутатите.

Отпадането на хартиените бюлетини е записано в сегашния Изборен кодекс, а именно в Параграф 39, алинея 3: “След общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент от Република България и на тези избори не се допуска гласуване с хартиени бюлетини, освен в случаите по чл. 212, ал. 5”.

А въпросният член 212 ни отвежда до избирателните секции с по-малко от 300 души в списъците, при плавателните съдове или подвижните секции за социалните институции.

Проф. Михаил Константинов вече предупреди пред “Труд”, че машинното гласуване в Европа не се прилага, а 30 на сто от гласоподавателите в България никога не са пипали компютър през живота си.

С една машина може да гласуват до 200 избиратели, а има секции от 1200 души, което ще наложи купуването на поне 15-20 000 машини, посочи междувременно вицепремиерът Томислав Дончев и определи прогнозна цена около 2000 лева за техническо устройство или около 30 млн. лева.

Пак вицепремиерът Дончев обобщи и вариантите за техническите устройства – машини за четене на бюлетината, машини за електронно гласуване и машини за електронно гласуване, които вадят хартиена разпечатка.

Към момента всички специалисти смятат, че третият вариант с хартиената отпечатка е най-добър, тъй като гласоподавателят е сигурен във вота си.