Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и членовете на ръководството Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов се срещнаха с ръководствата на Българската хотелиерска и ресторантньорска асоциация (БХРА) и Националния борд по туризъм. Те се договориха да предложат на правителството четири важни мерки за туризма, който е най-засегнатият сектор от пандемията COVID-19.

Първата мярка е предоставянето на безплатни ваучери за почивка в България на стойност минимум 100 лв. на човек, която вече беше оповестена от ВМРО в началото на април. Целта е ваучери да получат всички работещи хора, пенсионери, държавни служители и такива на бюджетна издръжка, самоосигуряващи се лица и учащи.

Втората мярка е за разширяване на сегашната система за безплатни ваучери за храна. Предложението е да бъдат увеличени от 60 лв. на 100 лв. Целта е да се ползват в хотели и ресторанти в страната.

За спасяването на летния сезон 2020 няма да бъдат достатъчни само българските туристи. Затова ще бъде предложено трета мярка, с която държавата да поеме 30% от стойността на чартърните полети, които да осигурят чужди туристи в българските курорти. Общата сума да бъде в размер до 100 млн. лв., които ще се върнат поне десетократно в бюджета. Такива вече разработват други туристически дестинации като Гърция, Турция, Хърватия, Испания.

Четвъртата мярка, която предлагат ВМРО и бранша, е премахването на визите и таксите за туристите от Русия. Мерките за туризма ще осигурят допълнителен пряк ефект върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и транспорта, заяви Красимир Каракачанов на срещата. Трите сектора са зависими от туризма през летния сезон.

Браншовите организации поискаха още намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината.
Туризмът и ресторантьорството трябва да бъдат категорично предкрепени от държавата и ние от ВМРО категорично ще направим необходимото да подкрепим тези сектори.