Войната в Украйна не само не намалява желанието на хората да купуват имоти, а напротив - води до рекорден ръст на жилищните кредити. В края на май отпуснатите от банките ипотечни заеми са в размер на 14,875 млрд. лв., което е ръст с 18,3% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от БНБ.

Така ръстът на жилищните кредити повтори рекорда, който беше постигнат през март. През април увеличението на ипотечните заеми беше малко по-ниско - с 18,1% на годишна база. Оказва се, че три поредни месеца има изключително висок ръст на банковите заеми за покупка на апартаменти и къщи. Сред причините за това е желанието на хората са спасят парите си от инфлацията с покупка на имоти.

Потребителските кредити на домакинствата в края на май са в размер на 14,12 млрд. лв., което е увеличение с 12,3% на годишна база. А общият размер на кредитите за домакинствата нараства с 14,5%, или с 3,868 млрд. лв. за година и в края на май достига 30,6 млрд. лв.

Заемите за предприятията за година нарастват с 3 млрд. лв., или с 8,5% до 38,8 млрд. лв. Депозитите в банките за година се увеличават с 9,3 млрд. лв. до 105,7 млрд. лв.