Дойчландфунк излъчи интервю с германския разследващ журналист Юрген Рот, чиято последна творба - "Новите демони", стана причина в съда да бъде внесена жалба срещу него. Причината - Румен Петков се почувствал очернен.
Г-н Рот, какво сте написали срещу г-н Петков, че до такава степен сте го разгневили?

"Пиша за Румен Петков, че в миналото е имал връзки с престъпните структури, и че чуждестранните дипломати истински са се зарадвали, когато му се наложи да напусне поста си през април. Затова мисля, че г-н Петков иска някакси да се реабилитира и всъщност по-скоро прави реклама на книгата."


"С българското правосъдие има проблем"

 До каква степен сте сигурен, че съдът в София ще Ви даде право? Какви източници имате, дали ще им повярват пред съда?

"Действително с българското правосъдие има проблем. В докладите на Европейския съюз се отправят остри критики към недостатъчната независимост на българското правосъдие. Впрочем - той не ме съди за клевета, иска само да получи 10 хиляди лева /някакви си 5000 евро/ обезщетение за обвиненията, които съм бил отправил срещу него."

Всъщност доколко типичен е случаят Петков? Той е само част от Вашата книга, но какво сте разкрили в България за връзките между организираната престъпност и политиката?

"Установих, че престъпните политически структури имат три корена. На първо място това са тайните служби, изиграли и продължаващи да играят много важна роля, спечелилите от извършената по време на прехода приватизация и най-обикновените престъпници. На второ място - новите криминални структури, забогатели от нарушенията на юго-ембаргото и още нещо, на което много залагам в книгата - несекващата престъпна дейност на тайните служби. Към всичко това се добавя обвързаността с Русия - България и до днес е донякъде 16-та република. Без да се пропуска уникалната, характерна за трансформиращите се държави бруталност на мафията. Поръчковите убийства от последните години са 200, нито едно не е разкрито. Всичко продължава по старому, независимо от това дали България е в Европейския съюз или не."

"България е по-зле от съседните й държави"

Това е втората Ви книга за организираната престъпност в Източна Европа след "Гангстерите от Изтока". Как изглежда България при сравнение със съседните държави? По-зле ли е или по-малко зле?

"По-зле е, защото България вече е част от Европейския съюз, което би трябвало да означава друго качество. Престъпните структури и връзките им с политическия елит са като в Русия. В България има много хора, които са настроени реформаторски, но те изобщо не разполагат с възможността да предизвикат промени в страната, за създаването на гражданско общество. Очевидно този процес е много дълъг. Единственото положително в България са критичните и многообразни медии - именно там са корените на гражданското общество. Но на тях определено никак не им е лесно в България."   /Дойче веле