Медицинските екипи са подготвени за обичайните случаи. При пациент с наднормено тегло имаме необичаен случай. Има ограничение на апаратурата. Доц. Спас Спасков, бивш директор на болница „Пирогов“ в ефира на bTV.

Думите му са по повод смъртния случай във Враца, при който близки на пациент винят спешни лекари за смъртта му. Той посочи, че има случаи по света, където, за да бъде изваден човек с наднормено тегло, се налага да се разбиват стени.

„Винаги може да има изненади. При подобен случай се спори какъв тип помощ да се окаже – дали да отиде лекар или парамедици. Това е световен спор, по който не е дадено решение“, коментира лекарят и даде пример със смъртта на принцеса Даяна, която е трябвало да стои три часа на мястото на катастрофата, защото не е имало лекар.

„Малко вероятно е пациентът да е бил обърнат по очи, защото възможностите в линейката са ограничени. По-вероятно е той да е бил сложен настрани. Проверката ще даде експертен отговор, далеч от емоцията. Най-често такъв тип обвинения идват от това, че ние като граждани искаме да снемем всякаква отговорност от себе си и да я прехвърлим на лекарите“, каза още д-р Спасков.