Считам, че е редно всеки български гражданин да се ваксинира срещу COVID-19, заяви пред БНТ доктор Александър Оскар, лекар на годината за 2020 и ръководител на клиниката по офталмология в Александровската болница.

Днес стана ясно, че ЕК сключва договор за до 300 милиона дози от новата ваксина срещу COVID-19, разработена от германското дружество BioNTech и американската компания Pfizer. Планът е тя да се разпространи навсякъде в Европа. 

"До няколко седмици предстои да излязат резултатите от безопасното приложение на ваксината. Очаква се поне половината от пациентите, на които са инжектирани двете дози през триседмичен период, да нямат сериозни нежелани странични явления. Едва тогава ще може да започне и производството й за целия свят", обясни д-р Оскар.

Прогнозите на д-р Оскар са, че от началото на другата година се очаква да започне да се произвежда ваксината. Компанията дори счита, че до края на тази година може да се произведат около 50 милиона ваксини, но реално ваксината ще започне да се произвежда догодина. Заявеното количество е 1 милиарди и 200 милиона броя ваксини до края на 2021 година.