Само 3 години след като завършва медицина и едва 30-годишна, тя работи на първа линия в COVID-отделението на „Пирогов”. Преживява 3 карантини и живее в болницата 3 месеца.

В седмицата, в която светът отбеляза рекорд на заразени с коронавирус, а у нас тази сутрин случаите достигнаха 182, за COVID-19 говори доктор Анна Стоименова от „Пирогов”.

„Винаги имаме между 25-30 пациенти с коронавирус в „Пирогов”. Състоянието им е от среднотежко до много тежко. Не сме надхвърлили бройката на прием от април, който беше около Великден”, обясни пред Нова телевизия д-р Стоименова.


„Обстановката не се е усложнила. Като предвидим, че всеки ден се плануват хора за изписване, понякога се планува по-голям брой, понякога по-малък”, каза тя. 

Приетите в „Пирогов” са средно тежки и тежки случаи. Д-р Стоименова посочи, че те се ликуват и с кортикостероиди. „Никога пациентите не трябва да ги вземат самоволно тези лекарства”, подчерта младата лекарка на първа линия. 

„Искрени съболезнования. Това е един човек, който е изпълнявал своя дълг. Изключителен човек”, каза д-р Стоименова по повод починалия ѝ колега от Спешна помощ. 

Лекарите са си пригодили малки стаички, за да има къде да починат, обясни тя за условията, в които стоят по време на изолацията си в болницата, разказа още тя.

„Не е било нещо драматично, в „Пирогов” винаги се работи, а в едни по-несигурни условия и във всеки един момент нещо може да се служи”, допълни лекарката.