Смятам, че данните за развитието на коронавирус у нас са оптимистични. Това каза пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница в София.

“Не само за нашата страна, но и за света се наблюдава тенденция за затихване на епидемията. Това е била еволюцията и на предишните коронавирусни инфекции от 2003 и 2012г., така че и аз се надявам, че наблюдаваме затихване на епидемията“.

От Щаба с последни данни за К-19 у нас, още 1 ден без починали, а заразените са... БЛИЦ TV

“Занимавам се вече дванайсет години с лечение на ХИВ инфекция и много неща от епидемията на коронавируса ме карат да правя асоциация с началните години на ХИВ инфекцията, тогава също е имало доста конспиративни теории – има ли го този вирус, няма ли го“, каза още тя.

“Друго, което ме накара да правя асоциации, е спорът от коронавирус ли загиват пациентите, при които се случва този неблагоприятен изход, или от коронавирус. И общото, което намирам, е че при коронавирус тежките случаи са резултат на самия вирус.

Както при ХИВ говорим за ХИВ асоциирани заболявания, вероятно и при коронавируса причините за неблагоприятния изход са такива асоциирани заболявания“, посочи още д-р Янчева. 

“Знае се, че коронавирусът води до деструкция в белия дроб, знае се вече, че уврежда съдовете, така че това, което ние наблюдаваме и при лечението на тези болни, е развитието на едни асоциирани заболявания“, поясни тя.