Не мога да кажа точни цифри относно резултатите от пробите, които се очакват, но искам да кажа нещо, което напоследък не спирам да повтарям. Не е важно колко конкретно ще са позитивните. Едното нещо е да мием ръцете си, а другото е да седим на две ръце разстояние. Това трябва да се повтаря религиозно, за да прекъснем гръбнака на тази епидемия. 

Това заяви д-р Александър Симидчиев по Нова тв. 

"Маската не върши работа, а създава фалшиво чувство за предпазване. Освен това, като имаме нещо на лицето, ние обикновено се пипаме постоянно и така я заразяваме, ако има нещо. Маските са важни за хора, които кашлят и кихат, защото така те предпазват околните. Тези маски филтрират частиците", каза той. 

"Епидемията се развива по нещо, което се нарича експонента - много бързо нарастват заболелите. Най-ефективно ще прекъснем това нещо, ако се изолираме. В Китай това направиха - изолираха се и за 3 седмици пречупиха епидемията", каза докторът. 

"Италия първоначално забрани ходенето на театър и на кино и сякаш няколко от случаите намаляха, а те вдигнаха забраната и се случи нещо страшно просто", каза Симидчиев.

"Коронавирусът е със заразността на стандартната настинка, но с по-висока смъртност от грипа. SARS i MERS бяха с по-висока смъртност - първото около 10%, а второто около 38%. При коронавируса обаче го има това, че заболяват повече хора", каза той.

Той коментира информацията, че пикът на коронавируса ще бъде през септември: "Това е спекулация поради една много проста причина - този вирус излезе в края на ноември. Това са студени месеци. Не можем да кажем какво може да се случи през топлите. Тоест това, че пикът на грипа ще е през септември е спекулация", заяви той.

"5-6% от болните развиват остър респираторен дистрес - белият дроб спира да функционира - не може да приема кислорода от околната среда. При по-тежките случаи после трябва апарат, с който да се спомага дишането", призна експертът.

Той добави, че именно такъв апарат е щял да бъде сложен на починалата в "Пирогов" жена, ако тя е успяла да оздравее. Симидчиев каза, че най-вероятно от такъв апарат ще има нужда и съпруг й, чието състояние към момента е критично, а той е интубиран.

"80% от хората ще го прекарат по-леко от настинка и накрак този вирус. Съществен става проблемът, когато имат затруднено дишане", смята Симидчиев.