Децата без проблеми и специфични заболявания могат да бъдат имунизирани при личния лекар или кабинетите. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред медиите след среща във връзка с ваксинацията срещу COVID-19, предаде агенция „Фокус“.

„Всичко свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка се съдържа в кратката характеристика на продукта.

След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани.

Както не сме въвеждали с никаква заповед другите ваксинации, така няма нужда от юридическа гледна точка от друга заповед. Ако колегите имат нужда от консултация, те винаги могат да я направят със специалист.

Затова ние сме питали експертните съвети и сигурно да края на седмицата ще получим от тях някакви указания, но те касаят по-специфично прилагане при някои заболявания. Децата без проблеми и специфични заболявания могат да бъдат имунизирани или при личния лекар или в кабинетите“, обясни той.

Кунчев заяви, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и възрастни в страните, които започнаха първи.