"Всеки изпитва притеснение и страх, но това не трябва да подтиква хората към това да се лекуват сами. Да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус." Това заяви доц. Любомир Киров председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пред БНР.

По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса.  „Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове?

Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата... Не виждам логика в едно поведение - отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш - мечка няма.

Това не решава проблема. Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани“. 

Относно електронното направление Киров коментира, че то за сега е технологично готово.

„Електронното направление технологично е готово. Проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата. Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина“.