Попълнете търсена ключова дума или фраза

Джипитата алармират за огромен проблем с ваксините!

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/dzhipitata-alarmirat-za-ogromen-problem-s-vaksinite_news801658.html Blitz.bg

Просто ги няма, някои колеги са се разхождали до 35 км и са се върнали без флакон, казва д-р Николова

София, България 23 Февр. 2021, 09:34 8879 прочита 5 коментара
Аз лично имам ваксини и още вчера започнах да имунизирам по листата, но в София и Пловдив бяха приключили количествата, които се отпускаха на личните лекари. Пренасочиха се от други места, но и те не стигнаха. Това каза за Нова д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на БЛС.

"Не всички лични лекари имат ваксини. Не се отпускат целите количества за това, което сме заявили. Логично е да се отпускат част, защото не може да ги сложим за един ден. Аз взех 5 флакона за 50 човека, а реално ми трябват 200 дози", уточни тя.

"Казваме, че ваксини няма. Много колеги са притеснени от това. От друга страна обаче успяхме да покажем, че в България може да се направи масова имунизация. За 3 дни се направиха около 30 хил. ваксини първа доза и това стана в петък, събота и неделя", добави д-р Николова.

"Вчера колежка ми каза, че се чувства обгрижвана, защото с полицейска кола е занесла 2 флакона до кабинета си. Нещата се движат. Ние сме в извънредно положение. Нещата се случват на момента и се решават на момента. Благодаря на всички лекари, които осигуриха 30 000 ваксини", заяви тя.

По думите й има неща, които не бива да се случват. "Някои колеги са се разхождали до 35 км и са се върнали без флакон", уточни д-р Николова.

"Трябва да се направи баланс. Да не ходят ваксините само към зелените коридори, а да се разпределят в 318-те открити центрове за ваксинация и между личните лекари. 4 200 общопрактикувашщи лекари по 10 ваксини прави едно прилично число от бройката ваксини", заяви тя.

Опираме до това, че ваксини няма и те трябва да се подсигурят възможно най-скоро, категорична бе д-р Николова.

Общопрактикуващият лекар от Пловдив Костадин Сотиров заяви пред БНР: "Имунизациите са рутинна дейност за общопрактикуващите лекари. Самото провеждане на имунизацията не е проблем. Проблем сега се оказва единствено недостигът на ваксини. Желаещите са много, а ваксините са малко".

„Ваксините свършиха много бързо“, отбеляза д-р Сотиров за старта на кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 при личните лекари.  

От РЗИ – Пловдив са раздали всички наличности, включително запазените за техните кабинети, обясни личният лекар.

В списъка на д-р Сотиров са се записали над 200 души. „Успях да взема за 80, 40 вече съм направил. Остава да чакам следваща доставка на ваксини.“

Проблемът е на национално ниво, има области където изобщо не са раздавани ваксини, подчерта общопрактикуващият лекар.

Отчитането на имунизациите от страна на джипитата д-р Костадин Сотиров определи като сложно, защото трябва да се синхронизират различни видове софтуер, така че да работят в реално време. „Да се надяваме да не се случи някой бъг и да спре работата.“

Д-р Сотиров отправи апел към пациентите да си записват час за преглед, за да не се смесват потоците от болни и дошли за имунизация. По думите му това е въпрос на култура. „Аз съм разделил потоците от инфекциозно и неинфекциозно болни.“

Срокът между двете дози на ваксината е между 4 и 12 седмици, уточни общопрактикуващият лекар. По думите му аналогично на другите имунизации, втората доза обичайно се поставя на четвърта седмица. Графикът би се объркал, ако човек си постави първа доза при личен лекар, а втората – в друг имунизационен център, смята д-р Сотиров.  

„Затова е нужна голяма отговорност и дисциплина от страна на пациентите, за да не се изхвърлят ваксини.“

Като най-труден д-р Костадин Сотиров определи въпроса от страна на пациентите за избора на ваксина.

„Колкото по-бързо се имунизира човек, толкова по-добре. Кратките характеристики на продуктите са еднакви за трите ваксини. Цялото това рекламиране на избор на ваксини само забавя процеса на имунизирането.“ 

5 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам