Решението на румънските власти да превърнат столичната ортопедична болница „Фоишор“ в болница за пациенти с COVID-19 доведе до безредици в събота вечер в Букурещ. Това съобщава агенция Agerpres.

Решението бе взето от Министерството на здравеопазването и отдела за извънредни ситуации на МВР поради липсата на легла в реанимационните отделения в столичните болници. Във „Фоишор“ имаше 105 пациенти, решено е 13 да бъдат прехвърлени в други болници в града, 92 пациенти, които са оперирани наскоро или чакат операция, са изписани. Болницата разполага с 20 легла за интензивно лечение и допълнителни 90 легла с кислород.

В хода на изпълнението на решението на властите настъпи хаос в и около болницата. Редица пациенти и техните роднини протестираха.След това в близост до болницата се появиха протестиращи срещу ограничителните мерки, наложени от властите поради COVID-19, които яростно критикуваха решението на властите и се опитаха да блокират изписването на пациенти, отбелязва Фокус.

Пристигналите на мястото полиция и жандарми организираха кордон около евакуираните пациенти и линейките.Ръководителят на департамента за извънредни ситуации, държавен секретар на Министерството на вътрешните работи Раед Арафат изрази съжаление за "причинения дискомфорт", подчертавайки, че „това решение е необходимо“.

Според него хаосът по време на операцията е възникнал поради факта, че част от администрацията и медицинския персонал на „Фоишор“ също са започнали да протестират срещу изписването на пациенти и са били необходими допълнителни обяснения, което е довело до забавяне на цялата процедура.

„Поради неприемливото забавяне някои от пациентите се оказаха в ужасно положение“, заяви Министерството на здравеопазването.

„Методът за евакуация предизвиква съжаление и бихме искали това никога да не се повтори“.

В събота сутринта във „Фоишор“ все още има осем пациенти, които трябва да бъдат изписани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!