Умората, главоболието и загубата на мирис са най-често срещаните симптоми през първите 7 дни на боледуване от COVID-19. Това е един от изводите на най-мащабното обществено научно изследване в света, което се провежда във Великобритания.

Над 4 милиона души докладват симптомите си в специално разработено с помощта на властите на острова мобилно приложение, а статистиката се обработва от учените в Кралския колеж в Лондон.


Така правителството на острова цели да подпомогне здравната си система, но и открива неподозирани симптоми на невидимата заплаха.

82% от хората на възраст между 18 и 65 години и позитивни за COVID-19 усещат цялостна умора, а главоболието се среща при 72 на сто. Така те се оказват най-честите ранни симптоми и учените дори ги наричат "Тъмните коне на коронавируса".

Все пак обаче предупреждават, че тези симптоми може да се появят и при други по-леки заболявания, така че не трябва да бъдат приемани като сигнал за тестване. Загубата на мирис срещат 55% от участващите в проучването. Учените го определят като "най-характерния симптом на COVID-19".

Той обаче - заедно с другите често срещани симптоми като кашлица и главоболие - е по-специфичен за активните възрастни хора между 18 и 65 години, отколкото при децата и хората над 65 години.

Със сухота в гърлото са се сблъскали половината от участвалите в изследването хора между 18 и 65 години. Едно от важните заключения е, че възрастта има изключително голямо значение за борбата с болестта и нейното разгръщане в човешкото тяло.

По-възрастните са отчели дори периоди на дезориентиране, объркване, както и затруднено дишане. Подобни ситуации са много по-рядко срещани при активните мъже и жени във Великобритания.