Вирусът отслабна, заяви категорично пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова и обясни, че една от причините е, че COVID-19 е преминал през множество хора.


Тя обаче заяви, че не трябва да се отпускат хората - маски, дезинфекция.

Според нея е възможно да има и мутации във вируса, но за момента такива данни няма, успокои тя.

Иначе проф. Аргирова заяви, че в началото е било много трудно и физически и психически.

"Това, което ме притеснява е, да не се повиши виролентността на вируса, но няма за момента такива данни", каза тя.

Вирусологът разкри, че вече има първи данни, че може би ще има ваксина и съществуването ѝ е напълно възможно. Добрите новини идват от САЩ.

На въпрос какво дойде у нас, проф. Аргирова отговори, че е дошъл вирус в България, който е отслабнал и посъветва излекуваните възрастни хора да потърсят след няколко месеца лекарска помощ за лечение на евентуални поражения.

"В много чуждестранни публикации чета - при възрастни хора, преминали и преживяли вируса, че след това остават някои последствия. Бих посъветвала възрастни хора, които са преминали през това, да потърсят след месец-два своите лични лекари да се установи действително дали има някакви последствия - върху белите дробове и др.", посочи вирусологът.

Проф. Аргирова коментира още, че светът ще стане съвсем различен след COVID-19. "У много хора остават тежки депресии, много хора остават в тежко икономическо състояние, ще има тежка икономическа криза, която няма да е по-лека от тази с COVID-19".

Експертът заяви, че има "смърт С и смърт ОТ коронавирус". "Когато има изразена бъбречна или сърдечна недостатъчност при пациент, заразен с коронавирус, той почива изключително бързо. Той не почива от коронавирус, а от заболяванията си, "улеснени" от вируса. Има специално указание как да се документира смъртта при коронавирус", посочи тя.

"СЗО трябва да направи нещо, за да забрани или поне преобрази тези китайски пазари. То не беше птичи грип, то не беше SARS. Всички опасни вируси идват от там. Аз самата бях в края на януари в Австралия и Нова Зеландия. Но когато настъпи китайската Нова година, тогава се говореше само едно - как всички китайци от целия свят се връщат в родината си. И когато завърши този празник, те се завръщат по местата, където живеят - по Европа, Щатите. За мен не съществува въпросът как е разнесен вирусът.

Според проф. Аргирова, ако има нова вълна от коронавирус, обществото може да бъде мобилизирано. "Да, отначало имаше голям страх, голяма паника. Всъщност епидемията беше от две неща - вирус плюс паника. Това е много лоша комбинация. В момента режимът е либерален, но нека хората не забравят - това може отново да се възобнови и да се наложи да се възобновят и някои от мерките", заяви проф. Радка Аргирова.