Главният експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев разкри главния недостатък на маските с клапа за издишване - те изпускат всички вируси в околната среда.

Подобни средства не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи. Маските с клапан са подходящи за медицински работници, които изпълняват професионалните си задължения и не са носители на коронавируса. Подобни средства за лична защита в значителна степен улесняват вдишването. 

Лебедев добави, че вече някои авиокомпании са престанали да пускат на борда на самолетите пътници с маски с клапан. Причината е че те не препятстват разпространението на вируса.

По-рано Лебедев оцени и ефикасността от използването на шалове като предпазни средства вместо медицински маски. По неговите думи той в никакъв случай не препоръчва подобна замяна. Най-ефикасни се оказват маските, и то при правилното им поставяне. Те трябва да прилепват плътно по лицето и да покриват както устата, така и носа, допълва БТА.