Здравният министър проф. Костадин Ангелов разкри за голямата мъка, която е преживял по време на пандемията. 

"В самото начало жена ми и малкият ми син стояха далече от мен. Живеехме разделени, в различни стаи. През деня бях в болницата с маска, прибирах се у дома и пак трябваше да стоя с маска", спомня си той.

Ангелов признава, че докато не получи и втората ваксина няма да си позволи да види баща си. 

„Хубаво е, че с всеки изминал ден броят на желаещите да се ваксинират, се увеличава“, заяви Ангелов.

„Тази криза ни извади на повърхността всички истини, които бяхме замитали под килима. Кризата ни каза, че трябва да оценим нашите лекари и сестри“, каза здравният министър и заяви, че сме като на война.
 
„И на война се губят човешки животи – от страна на пациентите и от страна на лекарите. Българските лекари често бяха обвинявани в годините назад и дори бити, те не се отказаха от пациентите си и това много ме радва“, каза той.
 
"Мечтая да си върнем прегръдката с близките си хора, да може да ги целунем", завърши той.

За ваксините и вируса проговори и имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов.

Той смята, че ваксината оставя повече въпросителни. "Не смятам, че е опасна и вредна", каза той.

"Има една група странични реакции, които може да се забележат година-година и половина след прилагането на ваксината. Смятам, че не е ясно дали тя наистина е ефективна" добави Чорбанов.

"Реагира се с идеята, че това е опасна инфекция, заради която трябва да се спрат социалните контакти и дейности. Според мен това не е така. Колкото повече се удължават мерките, толкова повече се отлага краят на вируса", каза той.
 
"Проучвания показват, че ваксините няма да успеят физически да покрият населението скоро време", добавя имунологът.

"Все пак надежда трябва да има винаги. Ваксината може да защитава, но не формира по-добър отговор от този, който организмът ни формира след прекарване на заболяването", категоричен е специалистът.

Мнение по темата даде и пулмологът д-р Александър Симидчиев:

„Дори ваксината да беше с 50% ефикасност, пак щях да си я сложа“, призна той.

„Знаем, че белият дроб е важен. Ползваме го 16 пъти в минута и без него е много тежко. На всеки починал има поне по 15-20 човека, които остават с дълга инвалидизация“, каза д-р Симидчиев.

„Най-много ме изплаши разпространяването на фалшива информация за вируса. В рамките на три месеца много хора станаха вирусолози и дават мнения. Недоверието става огромно и хората започват да търсят познати, които да слушат“, каза пулмологът.