България е защитена. Нека българите се чувстват спокойни. Това заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

„Правим всичко възможно да гарантираме суверенитета и националната цялост на страната”, добави той.

Адмирал Ефтимов заяви, че кризата в Украйна е била очаквана. „Инвазията в голяма степен беше очаквана. Но това, което не очаквах, е мащабът на тази криза. Чисто военно ме изненадва устойчивостта на украинската армия, на силите за териториална отбрана и на консолидацията на украинското общество. Оценките в началото не бяха такива.

През 2014 г. в Крим  украинските въоръжени сили не можаха да покажат тази устойчивост и решимост. Явно за 8 години са научени много уроци, предприети са мерки за повишаване на устойчивостта на армията. Прилагат се иновативни методи”, отчете той.

„Испански и нидерландски самолети патрулират не само заради забавянето на F-16. Съюзни самолет патрулират в нашето небе още от 2016 г. Не е прецедент, че в този момент у нас са испански изтребители и ще бъдат заменени от нидерландски.

Идването на нидерландските F-35 е огромна демонстрация на съюзната солидарност. Това е първо развръщане на F-35 извън Кралство Нидерландия”, подчерта той.

Началникът на отбраната коментира и създаването на българска бойна група. „По инициатива на военните органи на НАТО се оформи идеята за оформянето им. Северноатлантическият съвет утвърди тази мярка. Бойната група е до 1000 души, съставът й зависи от приноса на съюзниците. Надявам се процентът им да е голям, поне 50:50”, заяви той.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че страната ни не изнася оръжия за Украйна.

„В Министерството на отбраната не са обсъждани опциите за предоставяне на МиГ на Украйна”, каза адмирал Емил Ефтимов.