Бойко Борисов е прав, че субсидия на партиите от 1 лев, ще засили влиянието на олигархията в политиката. Това каза Захари Захариев, политически анализатор, цитиран от Фокус. Той посочи, че, който разполага с пари, може да си организира изборна кампания, а в България за съжаление може и да си купи вот.
 „Ние сме свикнали да правим избори с пари. До голяма степен го виждаме, особено там, където може да се осъществи контролиран вот. Колкото и да се опитват полиция, прокуратура, будни граждани да спрат това нещо, то съществува и не можем да го отречем. Една изборна кампания винаги струва много пари и обикновено тези пари се търсят отнякъде – дали от волни пожертвования, дали от дарения от фирми, частни лица и други, в което няма нищо лошо”, коментира Захариев.

Той обясни, че политическите партии и самите политици са функция на някакъв интерес, който обаче трябва да бъде заявен публично. По думите му в България такова публично заявяване на интерес не съществува, тук няма и закон за лобистиката, което е нормално и го има в другите държави. „В България се прави всичко задкулисно и оттук идва голямата опасност, ако падне партийната субсидия, която до голяма степен даваше възможност да има някакъв партиен живот”, каза Захари Захариев.

Той заяви, че корпоративните организации, които разполагат с много средства, могат лесно да направят свой политически продукт, ако политическите партии излязат от играта и започнат да работят само от избори на избори. „Например ББЦ си беше чист политически продукт и виждате какво се получава, с Веселин Марешки е същото, нищо че той е заявен. Именно за това Бойко Борисов предупреждава какво ще стане с един лев за партия и тук той е прав”, подчерта Захариев.