След СЕТА се очаква 24-процентово увеличение на търговията между Европа и Канада, каза Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Според него споразумението е добро и полезно за ЕС и в частност за България, а Канада е приела всички искания на Общността, пише агенция "Фокус".
„Ще имаме не само безвизово пътуване от тази година, но и по-лесно признаване на професионални квалификации, по-добър достъп до пазара на труда, по-ниски разходи за износителите, възможности за българските фирми да участват в търгове за обществени поръчки и отваряне на канадския пазар на обществените поръчки. И нещо много важно – споразумението не е в ущърб на малките и средните предприятия, а в тяхна полза. Големите фирми – нали се спекулира, че СЕТА е за тях, те са мощни и могат да оперират без споразумения. Те имат армии от адвокати, имат подразделения, регистрирани в много страни от света. По-важното е малкият и средният бизнес да получат възможност да стигнат до третия пазар“, коментира Андрей Ковачев.

"Българската икономика разчита на износ, така че СЕТА означава и повече работни места за българите", каза още той. "Предстои ратификацията на споразумението от държавите членки на ЕС, но ако дори една от тях не го ратифицира, дебатите за СЕТА започват отначало", обясни евродепутатът.