Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица”. Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда”, каза Василев.

По думите му, когато средната заплата е пораснала с 15 процента през последната година и с още 18 процента предишната година, тоест с общо над 30 процента, спрямо 2021 г., максималният осигурителен доход се вдига с 10 процента. „Той е значително под ръста на средната заплата“, коментира финансовият министър и добави, че това е величина, която е нормално да расте с ръста на средната заплата.

„Затова, това което сме говорили с индустрията, е да се заложи този ръст по формула и да спрем с обсъжданията всяка година“, уточни Асен Василев. 

„Тази година ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета - 3%. Проблемът според мен е, че се показва за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има рекордни инвестиции, истинска социална политика и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигат ставките на данъците“, каза още Василев.

Той добави че няма да се вдига данък „сгради”. И че на общините се дава възможност сами да определят данъчната си основа и ставка.

Властта точи нова финансова секира за всички собствениците на апартаменти и къщи

„Това, което е заложено в Закона за местните данъци и такси, е възможност на общините сами да определят ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценява. Това с местните данъци и такси е предложение, което идва от самите общини“, допълни той. 

„Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, така че от тази гледна точка, няма проблеми с приходната част“, заяви той. 

По думите на Василев, данъците като процент от БВП са предвидени на 37,5 процента, колкото и тази година. „Миналата година успяхме да съберем малко над 38 процента“, уточни финансовият министър.   

„В момента вървят обсъждания, но това е нормалната бюджетна процедура. Имаме време, до коледа има над месец, бюджетът може спокойно да си извърви парламентарния път.

Не мисля, че трябва да се отказвам от нещо, за да мине бюджетът. Мисля, че това, което трябва да направим, е като изговорим с всички участници, да направим най-добрия план за България за догодина“, каза още той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук