„До март месец държавата и институциите ще влязат с около 500 млн. лева задължения. Това означава, че след премахването на мораториума, цените ще се повишат с 20 процента. Вижте какво правят другите европейски институции – намаляват ДДС, намаляват акцизи, дават ваучери на нуждаещите се”.

Това заяви Рамадан Аталай от ДПС в студиото на „На Фокус” по NOVA в коментар на наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата. 

„Енергийната криза ще бъде факт, ако мораториумът остане до март. Първото, което трябва да се направи е да се отмени ДДС за енергийните услуги”.

По думите му ДПС много точно и ясно е казало, че има много решения на проблема. „Това, че те не искат да го прилагат, и не знаят начина, по който да го направят – не ги оневинява”.

Според Аталай ГЕРБ е постигнало целта си да „подложи динена кора” с мораториума за цената на тока.

„Това не беше просто опит за подхлъзване. Те сполучиха. Те постигнаха целта си да объркат новите управляващи”.

„Смяната на поколенията в парламента е много интересно нещо. В някои среди  става с приемственост, в други – изведнъж. В момента смяната на управлението е екстремна. Мисленето на младите, които управляват в момента е корпоративно”. 

Той коментира и думите си, че се „превръщаме в бананова република”.

„Опитах се чрез опита, който имам, е да ги науча на уважение към институциите. Не беше редно да унижават КЕВР. Бананова република сме, защото, когато се каже мораториум – ти се предаваш и нямаш други решения. Или решенията, които ги има – ти не ги знаеш и ги отлагаш във времето. С мораториума даваш лоши сигнали към инвеститорите”, категоричен беше Аталай.

"Очернянето на ДПС винаги е било на арената. И чрез стъпването на гърба, на рамото на ДПС, някои хора израстваха. Да очерняш ДПС за това, че в партията има хора, които по една или друга причина са подготвени, квалифицирани, имат нужните квалификации за мястото, на което са поставени, е факт и го виждаме през цялото време. Тежко и горко на онази нация, на която малцинствата са й виновни за всичките несгоди", каза още той.

"Ако колегата направи снимка и с мен (б.р. - визира селфито на Владислав Панев с Делян Пеевски), ако и тогава му искат оставката, напълно да излезе от парламента, вече ги разбирам", коментира Аталай.

"Убедени ли сте, че всичко това, което се говори, е истина. Г-н Пеевски е човек, който виждате, че идва всеки ден в парламента. И отгоре на това може и да говори. Досега не видях някоя медия да го покани и да зададе онези въпроси, които притесняват българската общност. Покането го", обърна се Аталай към водещата Лора Крумова.