Оказва се, че на един законопроект ще му трябва около месец, за да стигне до обсъждане в парламентарна комисия. Ние предупреждавахме за това още в рамките на предишния парламент.

Утре ще бъде формирана временна комисия за изготвяне на правилника за работа на 46-о Народно събрание. Консенсусно решихме в нея да участват по трима народни представители от всяка парламентарна група (ПГ). Правилникът трябва да бъде изготвен до края на следващата седмица и да го разгледаме в пленарна зала. 

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова след приключването на първия председателски съвет в новоизбраното 46-о Народно събрание. 

"Най-вероятно ще се формират още няколко временни комисии. Колегите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат отново да има комисия за ревизия. 

Не знам защо трябва да се случва това, защото те разчитаха уж на служебното правителство да свърши всички ревизии на бившето управление. Ще се предложат още комисия за полицейското насилие по време на протестите от миналата година и комисия "Росенец". Ще видим какво ще реши пленарна зала", добави тя. 

"Не сме разговаряли за евентуален бъдещ кабинет. Коментирахме въпроси, които касаят работата и дневния ред на новия парламент. Ние не знаем дали президентът ще насрочи консултации или веднага ще връчи мандат за съставяне на правителство.

Мисля, че изслушване на Янаки Стоилов едва ли ще се проведе утре, защото има ангажименти с ВСС. Изслушване на вътрешния министър не се коментира, но пък идея да се създаде комисия, която да разследва всички случаи на полицейско насилие по време на предизборната кампания. Това предложение направиха колеги от ДПС", разкри Атанасова. 

"ГЕРБ винаги сме били против политическото номадство. За нас не е редно някой, който е избран с политическа подкрепа от дадена сила, да напуска своята ПГ и да представлява неизвестно кого.

Не сме обсъждали и темата за дата на президентските избори. Не сме обсъждали и въпроса за лятна ваканция на депутатите. Най-важният въпрос е да се обсъди темата и да има консултации за ново правителство. Ние днес обявихме, че сме за диалог и не трябва да се горят мостовете. Надявам се, че подобен диалог ще има, въпреки че ние сме опозиция", каза още тя. 

"По силата на правилника кворумът се промени и вече трябва да присъстват 121 депутати в зала. Кворумът по традиция е отговорност на управляващите. Ние сме опозиция и нямаме отношение към кворума", завърши председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.